Dekbed wassen? Zo houd je je dekbed fris en schoon

Je slaapt het lekkerst in een schoon bed – met schone hoeslakens, maar natuurlijk ook met een schoon dekbed. Een schoon dekbed ruikt lekker fris, is hygiënisch en gaat langer mee, maar je wilt natuurlijk wel dat het lekker warm en luchtig blijft. Dus hoe kun je het beste je synthetische, zijden, donzen of wollen dekbed wassen? Mag een dekbed in de wasmachine of de droger?

Je kunt de meeste dekbedden, inclusief een donzen dekbed, wassen in de wasmachine of de badkuip, en mogen ze zelfs in de droogtrommel. Andere dekbedden, zoals de meeste wollen dekbedden, kun je beter naar de stomerij brengen. Volg hoe dan ook altijd de instructies op het waslabel, en lees verder voor ons advies om je dekbed uit te wassen, te drogen en te onderhouden.

Mag een dekbed in de wasmachine ?

Als de trommel groot genoeg is, kun je de meeste dekbedden prima in je eigen wasmachine wassen. Katoenen dekbedden en synthetische dekbedden, zoals microvezel polyester dekbedden, mogen bijvoorbeeld vrijwel altijd in de wasmachine, maar voor de meeste wollen en zijden dekbedden raden we dit ten zeerste af. Wat het materiaal van je dekbed ook is, het is belangrijk om bij het wassen de instructies op het waslabel te volgen.

Wil je het dekbed wassen om bacteriën te verwijderen? Dan moet je het minimaal op 60°C wassen, maar houd er rekening mee dat dit voor sommige dekbedden te heet is – deze kunnen dan bijvoorbeeld krimpen. We raden aan om je dekbed een keertje extra na te spoelen om alle restjes wasmiddel goed te verwijderen.

Een dekbed uitwassen in de badkuip

Is je wasmachine niet groot genoeg voor je dekbed? Dan kun je natuurlijk naar de wasserette gaan, maar je kunt ook je dekbed met de hand wassen in de badkuip. Vul het bad voor de helft met lauw water en doe daar een klein scheutje wasmiddel bij. Wrijf het dekbed schoon met je handen, of loop er een paar keer overheen. Spoel ook nu het dekbed na afloop een paar keer goed uit.

Hoe kun je een wollen dekbed wassen?

Wol heeft zelfreinigende eigenschappen, waardoor een wollen dekbed meestal langer schoon blijft dan een dekbed van een ander materiaal. De meeste wollen dekbedden mogen niet in de wasmachine gewassen worden. Op het waslabel staat aangegeven of dit wel kan en op welke maximale temperatuur. Heeft het dekbed geen waslabel? Neem dan het zekere voor het onzekere en laat het chemisch reinigen bij de stomerij. Eventuele vlekken kun je zelf verwijderen met bijvoorbeeld groene zeep. Behandel hiermee alleen de vlekken, en houd de rest van het dekbed droog. Verder is het voldoende om je wollen dekbed regelmatig buiten te luchten.

Hoe kun je een donzen dekbed wassen?

Je mag een donzen dekbed wassen in de wasmachine, als dit er natuurlijk in past. Gebruik liefst een fijn- of wolwasprogramma en kijk op het waslabel wat de maximale wastemperatuur is. Gebruik een kleine hoeveelheid (ongeveer een kwart van wat je normaal gesproken zou gebruiken) mild wasmiddel zoals een zijde-, fijn- of donswasmiddel. Om je dekbed lekker luchtig te houden kun je een paar tennisballen bij het dekbed in de wasmachine doen. Deze zorgen er namelijk voor dat de veertjes niet samenklonteren. Een donzen dekbed mag ook in de droogtrommel, maar gebruik een lage stand van maximaal 30 graden. Houd er rekening mee dat het een aantal uur kan duren tot het dekbed goed droog is!

Hoe kun je een dekbed van zijde wassen?

Een zijden dekbed kun je beter niet in de wasmachine doen, maar gelukkig hoef je een dekbed van zijde niet vaak te wassen. Zijde is een anti-allergisch materiaal en trekt geen stof aan. Door het regelmatig even buiten te luchten, geniet je toch van een lekker fris dekbed. Wil je toch je zijden dekbed wassen? Dat kun je beter aan een professional over laten, dus breng je dekbed even naar de stomerij.

Tips voor dekbedonderhoud

Als je goed voor je dekbed zorgt, kan het wel 10 jaar meegaan. Volg deze tips om je dekbed goed te onderhouden en lekker fris te houden:

  • Zet elke dag het slaapkamerraam een uurtje open om je slaapkamer, het matras, het dekbed en je beddengoed te ventileren.
  • Laat je dekbed regelmatig even buiten luchten, beschut tegen regen en fel zonlicht.
  • Schud elke dag je dekbed iedere dag even op.
  • Je kunt een donzen dekbed beter niet stofzuigen. Bij dekbedden van de meeste andere materialen kan dit wel zonder problemen.
  • Je kunt je dekbed een paar uur in de diepvries leggen om bacteriën te verwijderen zonder het dekbed te wassen.
  • Heb je last van nachtzweten? Je verwijdert zweet gemakkelijk uit je dekbed door het kort op de laagste stand in de droger te doen.
  • Was je dekbed niet te vaak en check altijd de instructies op het waslabel.

Vergeet natuurlijk ook niet je kussen te wassen en je matras schoon te maken! Ook hiervoor hebben wij handige tips. Ben je op zoek naar een nieuw dekbed of ander beddengoed, zoals een mooie nieuwe dekbedovertrek of een comfortabel hoofdkussen? In ons assortiment vind je topkwaliteit beddengoed van verschillende materialen en merken voor een voordelige prijs. Plaats snel je bestelling!

Alles voor een goede nachtrust!

Hoogste kwaliteit beddengoed