Kussen wassen? Hoe en waarom lees je hier

Je kussensloop was je waarschijnlijk minstens elke twee weken, samen met de rest van je dekbedovertrekset en het hoeslaken. Maar hoe vaak was je je kussen? Zweet, vet en huidschilfers kunnen door je kussensloop in het kussen terechtkomen, wat niet erg hygiënisch is. Het is daarom een goed idee om ongeveer elke twee maanden je hoofdkussen te wassen.

Hoe je het beste je kussen kunt wassen hangt af van het materiaal. Zo kun je een donzen kussen wassen in de wasmachine, maar kun je niet zelf een veren kussen wassen. Ontdek hier hoe je verschillende soorten hoofdkussens kunt wassen en drogen, en hoe je veelvoorkomende vlekken uit je kussen verwijdert!

Verschillende materialen hoofdkussens wassen en drogen

Als je je hoofdkussen gaat wassen, is het belangrijk om de methode te kiezen die geschikt is voor het materiaal van jouw kussen. Daardoor weet je niet alleen zeker dat je kussen goed schoon wordt, maar kun je er ook op vertrouwen dat het zo lang mogelijk mee gaat. Hieronder vind je handige tips, maar vergeet niet ook altijd de instructies op het waslabel te volgen.

  • Synthetische kussens wassen

Een hoofdkussen met een synthetische vulling, zoals polyester, mag gewoon in de wasmachine. Dat is wel zo gemakkelijk! Verwijder het kussensloop en stop liefst twee of drie kussens tegelijk in de trommel om de wasmachine goed in balans te houden. Ook is dit beter voor je kussens. Na het wassen kun je je synthetische kussen drogen in de droger, maar je kunt het ook buiten te drogen hangen.

  • Donzen kussens wassen

Je kunt ook je donzen kussen wassen in de wasmachine. Volg hierbij dezelfde methode als voor synthetische hoofdkussens. Ook je kussen gevuld met dons mag in de droger. Eventueel kun je een paar tennisballen in schone witte sokken stoppen en deze bij de kussens in de trommel doen. Zo voorkom je dat de donsveertjes aan elkaar klonteren.

  • Traagschuim kussens wassen

Een kussen van traagschuim kan niet in de wasmachine, maar je kunt het wel zelf met de hand wassen. Maak een sopje van warm water en een beetje wasmiddel in een teiltje of emmer dat groot genoeg is om het hoofdkussen te wassen. Dompel je traagschuim kussen in het water en knijp er een paar keer zachtjes in totdat je ziet dat het vuil eruit gespoeld is. Laat je traagschuim kussen buiten aan de waslijn drogen; niet in de droogtrommel.

  • Veren kussens wassen

Een veren kussen kun je daarentegen beter niet zelf wassen, omdat de veren beter niet nat kunnen worden. Je kunt kussens gevuld met veren wel chemisch laten reinigen bij de stomerij.

  • Kussens van latex wassen

Ook een latex kussen kan beter niet nat worden, en kan dus ook niet in de wasmachine of met de hand gewassen worden. Gelukkig nemen hoofdkussens van latex niet veel vuil op, dus is het genoeg om het kussen af en toe even met een licht vochtige doek af te nemen.

Vlekken uit hoofdkussen verwijderen

Soms heb je vlekken in je kussen die niet met een simpele wasbeurt in de wasmachine zijn weg te krijgen. Hieronder vind je een aantal tips om de meest voorkomende vlekken te verwijderen uit je slaapkussen.

  • Zweetvlekken

Door nachtzweten komt er vocht in je kussen terecht, wat gele vlekken kan veroorzaken. Bovendien zijn deze vlekken onhygiënisch en kunnen ze een nare geur hebben. Gelukkig kun je ze makkelijk verwijderen met producten die je waarschijnlijk al in huis hebt: maak een warm sopje van drie kopjes water, een kopje afwasmiddel, een half kopje azijn en driekwart kopje zuiveringszout of schoonmaaksoda. Behandel hier je (wasbare) kussen mee en spoel het na afloop goed uit.

  • Vetvlekken

Olieachtige nachtcrèmes, maar ook de natuurlijke olie van je huid, kunnen voor vetvlekken op je hoofdkussen zorgen. Deze verwijder je het beste door de vlekken te behandelen met een beetje afwasmiddel. Laat dit even intrekken en spoel je kussen vervolgens uit met warm water. Was je kussen na afloop nog even in de wasmachine of met de hand om ook de laatste restjes te verwijderen.

  • Bloedvlekken

Het is belangrijk om bloedvlekken uit je kussen te wassen met koud water, omdat warm water de vlekken juist vast kan zetten. Gebruik daarbij een beetje zeep, vloeibaar wasmiddel of afwasmiddel. Lukt het zo niet om ingedroogde bloedvlekken te verwijderen? Verdun dan een beetje waterstofperoxide met koud water, en gebruik een schoon doekje om de vlekken te  behandelen met dit mengsel.

Zo kun je makkelijk je kussen wassen. Wil je ook weten hoe je het beste je dekbed kunt wassen en je matras kunt schoonmaken? Lees dan ook daarover onze handige tips.

Door regelmatig je hoofdkussen te wassen gaat dit een stuk langer mee, maar in de meeste gevallen zal je kussen na ongeveer drie jaar de veerkracht verliezen, en je dus minder goed ondersteunen. Dan is het tijd voor een nieuw kussen! Wij hebben hoofdkussens voor rugslapers, zijslapers en buikslapers van verschillende materialen, zodat je altijd een kussen kunt vinden dat perfect bij je past. Bekijk snel ons assortiment en plaats je bestelling!

Alles voor een goede nachtrust!

Hoogste kwaliteit beddengoed