Matras reinigen: zo maak je zelf je matras schoon

Je brengt gemiddeld een derde deel van je leven in bed door, dus het is belangrijk dat je matras en beddengoed goed hygiënisch zijn. Zweetvlekken, kruimels, losse haren en huisstofmijt… Je matras heeft heel wat te verduren en helaas kun je het niet zomaar even in de wasmachine doen. Hoe kun je dan wel je matras reinigen? Gelukkig zijn er diverse methodes om vervelende geurtjes, stof en vlekken uit je matras te verwijderen. Zo kun je onder andere je matras schoonmaken met soda of met azijn. Hier lees je hoe je dit aanpakt en bovendien geven we je graag een aantal tips om je matras te onderhouden.

Een matras schoonmaken met soda

Je kunt heel gemakkelijk je matras schoonmaken met soda (ook wel zuiveringszout genoemd). Dit verwijdert bovendien vervelende geurtjes, zodat je weer heerlijk kunt slapen in een fris bed. Zo doe je dit:

 • Strooi een flinke laag zuiveringszout over je matras en borstel dit goed in de tijk.
 • Laat de soda een paar uur liggen zodat het vuil en de geurtjes uit het matras in het zout kunnen trekken.
 • Gebruik je stofzuiger om de soda weer van het matras te verwijderen.

Heeft je matras niet alleen een opfrisbeurt nodig, maar wil je ook vlekken uit je matras halen? Dan zijn er nog een aantal verschillende methodes die je kunt volgen en producten die je kunt gebruiken, zoals azijn, shampoo en keukenzout.

Een matras schoonmaken met azijn

Ook witte azijn is een goed middel om geurtjes uit je matras te krijgen en helpt bovendien vlekken te verwijderen. Dit is bijvoorbeeld een goede methode om het matras te reinigen na bedplassen:

 • Vul een emmer of een teiltje met gelijke delen azijn en warm water.
 • Dep dit mengsel met een schoon doekje over de vlek en laat dit even inwerken.
 • Gebruik tenslotte een schone, natte doek om de vlek weg te boenen.

Zodra het matras weer droog is, zullen zowel de azijngeur als andere vervelende luchtjes verdwenen zijn!

Vlekken uit een matras verwijderen

Het lukt niet altijd om te voorkomen dat er vlekken in je matras terechtkomen, maar gelukkig zijn er verschillende manieren waarop je veelvoorkomende vlekken in bed goed kunt verwijderen. Hier lees je hoe en waarmee je zweetvlekken, bloedvlekken, urinevlekken en koffievlekken uit je matras kunt halen. In alle gevallen geldt dat vlekken het makkelijkst te verwijderen zijn als je er snel bij bent, dus voordat de vlek zich vast heeft kunnen zetten in het materiaal van je matras.

 • Je verliest ’s nachts veel vocht in de vorm van zweet, dus zweetvlekken in je matras zijn heel normaal. Je kunt ze makkelijk verwijderen met keukenzout. Bevochtig de vlekken met water, strooi het zout erover en laat dit een paar uur inwerken. Gebruik de stofzuiger om het zout te verwijderen en neem de plek nog even af met een schone, vochtige doek. Zodra de plek droog is, zie je niets meer van die vlekken.
 • Bloedvlekken zijn vrij makkelijk te verwijderen als ze nog nat zijn, maar erg moeilijk als deze al helemaal opgedroogd is. Je kunt een bloedvlek het beste verwijderen met koud water, omdat heet water de vlek vast kan zetten. Pak de bloedvlek aan met shampoo: vul een kommetje en koud of lauw water en doe hier een scheutje shampoo bij. Dep de vlek met dit mengsel en een schoon doekje tot alle bloedresten verwijderd zijn.
 • Azijn is een goed middel om urinevlekken en -geur uit je matras te halen. Voor hardnekkige vlekken en geurtjes kun je ook een combinatie van soda en azijn gebruiken: strooi wat soda over de vlek en behandel deze vervolgens met een doekje dat je nat hebt gemaakt met azijn.
 • Heerlijk, een kop koffie in bed, maar minder fijn als je koffie op je hoeslaken en het matras morst! Koffievlekken kun je net als zweetvlekken uit het matras krijgen met keukenzout. Een andere mogelijkheid is om het matras schoon te maken met sodawater: giet hier een beetje van over de vlek en wrijf totdat de koffievlek verdwenen is.

Je matras onderhouden

Met het juiste onderhoud gaat een goede matras wel vijf tot tien jaar mee. Daarnaast is je matras natuurlijk makkelijker te reinigen als je voorkomt dat bijvoorbeeld zweet en stof zich langere tijd in het matras kunnen ophopen. De volgende tips helpen je matras langer hygiënisch en in goede staat te houden:

 • Lucht je matras elke dag door het dekbed open te slaan en het raam een uurtje open te zetten.
 • Verschoon je beddengoed ten minste elke twee weken om te voorkomen dat vuil uit je lakens in het matras trekt.
 • Bescherm je matras met een matrasbeschermer of molton en was deze regelmatig.
 • Was ook de matrashoes (de tijk) regelmatig in de wasmachine
 • Stofzuig je matras elke keer dat je de slaapkamer onder handen neemt. Gebruik hiervoor het opzetstuk dat voor meubilair bedoeld is. Dit is vooral erg belangrijk als iemand in je huishouden een allergie voor huisstofmijt heeft, omdat deze beestjes graag in een stoffig matras leven.
 • Is je matras aan beide kanten te gebruiken? Keer het dan ongeveer elke twee weken om.

Vergeet tenslotte niet om ook regelmatig je kussen te wassen en je dekbed schoon te maken, zodat je hele bed heerlijk fris en schoon is!

Met deze tips is je matras reinigen een eitje! Is het toch tijd voor een nieuw matras? In ons assortiment vind je matrassen van topkwaliteit in alle standaard formaten. Kies uit pocketspringmatrassen, traagschuimmatrassen, matrassen van latex of matrassen met bonellveren voor grote en kleine budgetten. Bescherm je matras met een van onze matrasbeschermers om het makkelijker schoon te kunnen houden. Met onze comfortabele dekbedden en kussens, en onze prachtige dekbedovertreksets maak je je bed helemaal compleet!

Alles voor een goede nachtrust!

Hoogste kwaliteit beddengoed