Powernap: hoe lang en waarom?

De powernap, een dutje doen vroeg in de middag, werkt volgens wetenschappers productie verhogend en stress verlagend. Als je de tijd neemt voor een powernap zul je dus hoogstwaarschijnlijk beter presteren op je werk. Heel langzaam wint de powernap dan ook terrein in het bedrijfsleven. Steeds meer managers gaan inzien dat een dutje doen positieve invloeden heeft op veel werknemers. 

Er zijn al bedrijven, vooral in de high-tech sector, met speciaal ingerichte powernap kamers of hoekjes. Het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf NASA is zelfs al zover dat het een powernap verplicht stelt voor haar personeel. Zo ver zijn we in Nederland nog niet, al is het idee helemaal niet zo vreemd als het in eerste instantie misschien lijkt. Laten we eens kijken wat er nodig is voor een goede powernap.

Powernap

Hoe lang duurt een goede powernap?

Onder ‘een goede powernap’ verstaan we dus een dutje dat je een boost geeft. Een waarvan je nieuwe energie krijgt, creatiever en efficiënter werkt. Er zijn twee vormen van powernaps die dat effect bereiken: korte en lange.

  • Voor een korte powernap moet je ongeveer 20 minuten de tijd nemen. Ongeveer, want voor de een is het 10 minuten en voor de ander misschien wel een half uur. Langer moet deze powernap niet duren, want dan beland je in een diepe slaap, waaruit het moeilijk wakker worden is. Dan heeft je powernap eerder het tegenovergestelde effect van wat je ermee wilt bereiken. Gebruik dus een wekker als je gaat voor een korte powernap.
  • Een lange powernap duurt ongeveer anderhalf uur. Dat is de tijd die je nodig hebt om een volledige slaapcyclus te doorlopen. Je wordt uitgerust wakker en kunt er weer vol energie tegenaan. Wetenschappers beweren dat een lange powernap goed is voor je alertheid en het vermogen om informatie in je op te nemen.

Het hangt van je behoefte, je tijd en van de mogelijkheden af voor welk type powernap je het beste kunt kiezen. Wat je in ieder geval niet moet doen, is een dutje van een uur of daaromtrent. Daarvan word je slaperig wakker, met een soort van kater-gevoel, en is het heel moeilijk om weer op gang te komen.

Bespaar 33%
79,99

50 beoordelingen
Werkdagenvr23:59besteld,morgeninhuis
Dit effen dekbedovertrek is ontwikkeld van Egyptisch percale katoen. Door de egale grijze kleur wordt jouw slaapkamer een moderne kamer!

Bespaar 57%
12,99

30 beoordelingen
Werkdagenvr23:59besteld,morgeninhuis
Effen kussenslopen horen bij uitmuntend in elke slaapkamer. Deze kussenslopen zijn gefabriceerd van percale-katoen en geven je slaapkamer een klassieke virtuositeit.

Bespaar 42%
579,99

11 beoordelingen
30-60
Een pocketvering matras met een traagschuim afdeklaag! Perfecte zacht/medium ondersteuning, zo kan jij de hele nacht heerlijk doorslapen!

Bespaar 44%
24,99

32 beoordelingen
3-5
Deze hoeslakens verlengen de levensduur van jouw matras, waardoor je nog langer kunt genieten van onophoudelijk slaapcomfort!

Bespaar 29%
24,99

60 beoordelingen
Werkdagenvr23:59besteld,morgeninhuis
Dit dekbedovertrek is gemaakt van polycotton en heeft print van een eland.

Bespaar 64%
19,99

29 beoordelingen
Werkdagenvr23:59besteld,morgeninhuis
Dit lekker warme dekbedovertrek is ontwikkeld van flanel en geeft je slaapkamer een onbevangene look!

Bespaar 50%
49,99

0 beoordelingen
Werkdagenvr23:59besteld,morgeninhuis
2-pack: ontvang niet n, maar 2 hoeslakens!

Bespaar 54%
22,99

56 beoordelingen
Werkdagenvr23:59besteld,morgeninhuis
Dit dekbedovertrek is gefabriceerd van bamboe en polyester en heeft een subtiel printje!

Wat is de beste plek voor een powernap?

Soms zie je weleens mensen een powernap doen achter hun bureau. Voorover geleund op hun bureaustoel, met het hoofd rustend op hun armen. Dat is niet de bedoeling. Slapen is niet alleen een geestelijk, maar ook een lichamelijk herstelproces. Zorg er daarom voor dat je lichaam kan rusten in een comfortabele positie. Liggend op een goede matras en met een goed hoofdkussen is daarvoor ideaal, maar als die niet voorhanden zijn kan een goede leunstoel ook voldoende comfort geven. Zorg er ook voor, dat je het niet koud krijgt. Als je lichaam in rust is, koelt het af. Een dekbed of deken voorkomt dat. Wat ook belangrijk is: dat je niet gestoord wordt. Een aparte ruimte zou ideaal daarvoor zijn, maar oordopjes zouden bijvoorbeeld ook kunnen werken. En vergeet niet je telefoon even uit te zetten als je een dutje gaat doen.

Wat is de beste tijd voor een powernap?

In ieder geval niet tijdens een vergadering waarbij ook je directeur of manager aanwezig is. Sterker nog, je doet een powernap juist mede om dat soort gênante situaties te voorkomen. De beste powernap tijd is ongeveer 7 à 8 uur nadat je bent opgestaan. Vaak is dat zo rond 2 of 3 uur ’s middags. Misschien is het ook niet toevallig dat veel mensen na de lunch een ‘dip’ krijgen en behoefte hebben om een dutje te doen. Later moet je in ieder geval niet aan een powernap beginnen, want dan val  je ’s avonds minder makkelijk in slaap en dat is zeker niet de bedoeling.

Bespaar 25%
29,99

0 beoordelingen
Werkdagenvr23:59besteld,morgeninhuis
Dit dekbedovertrek is gefabriceerd van polycotton. Het overtrek heeft een eenvoudig design met een tekst voor een rustige uitstraling!

24,99

46 beoordelingen
Werkdagenvr23:59besteld,morgeninhuis
Dit hoeslaken verlengt de levensduur van jouw matras. Daarnaast is dit hoeslaken gezellig genoeglijk, waardoor je eindeloos kunt genieten van je nachtrust!

49,99

54 beoordelingen
Werkdagenvr23:59besteld,morgeninhuis
Dit kwalitatief hoogwaardige hoeslaken is geproduceerd door het Nederlandse handelsnaam Romanette.

Bespaar 44%
27,99

0 beoordelingen
Werkdagenvr23:59besteld,morgeninhuis
Goed doezelen begint met een goede basis! Een extreem hoeslaken is essentieel voor jouw nachtrust. Dit luxueus badstofstretch hoeslakens in zware kwaliteit 180 grams draagt daar betrouwbaar aan bij.

Bespaar 46%
34,99

50 beoordelingen
Werkdagenvr23:59besteld,morgeninhuis
Goed dommelen begint met een goede basis! Een geschikt splittopper hoeslaken is essentieel voor jouw nachtrust. Dit hoeslaken waakt ervoor dat jij met een gerust hart kan gaan slapen.

Bespaar 58%
21,99

0 beoordelingen
Werkdagenvr23:59besteld,morgeninhuis
Dit katoenen splittopper hoeslaken is een bovenmatige toevoeging voor jouw slaapkamer. Door het elastiek rondom het hoeslaken zal dit continu luxueus op jouw matras blijven zitten!

Bespaar 56%
34,99

0 beoordelingen
Werkdagenvr23:59besteld,morgeninhuis
De kaliber van een vijf sterren hotel in jouw slaapkamer. Het is echt mogelijk!

Bespaar 20%
39,99

23 beoordelingen
Werkdagenvr23:59besteld,morgeninhuis
Geef je slaapkamer een upgrade met dit modieuze overtrek!

En als je niet in slaap kunt komen?

Slapen op commando, dat valt niet mee. Sterker nog, behalve als er een hypnotiseur bezig is, is het onmogelijk. Gelukkig is het ook helemaal niet de bedoeling van de powernap dat je gaat slapen op commando. Ook als je niet echt in slaap valt herstellen je lichaam en je geest zich, als je de goede mindset hebt. Je gaat gewoon liggen met het idee: zo, nu even helemaal niets. De hoeveelheid werk die je nog moet doen wordt niet minder van een powernap en ook je deadlines verschuiven niet. Het voordeel van de powernap is: ze zijn er gewoon even niet, net als de stress die ze met zich meebrengen. Zo geef je je lichaam en geest de boost die ervoor zorgt de beiden er weer met volle kracht tegenaan kunnen gaan.

Neem de tijd voor een powernap

Concluderend kunnen we zeggen dat een powernap echt helpt om beter te presteren, als je kiest voor de juiste duur. En als je ervoor zorgt dat je een goede plek hebt om dat dutje doen: ongestoord en comfortabel.

Alles voor een goede powernap!

Hoogste kwaliteit beddengoed